Har du styr på alle de mange polterabend traditioner og klar til, at planlagt den lange køretur mellem hvert stop på en rute?

– Hvis ikke, så er du kommet til det rette sted, for her kan du finde alt, hvad du har behov for, for at kunne planlægge en polterabend, der vil blive husket resten af livet.

Der er sket meget inden for polterabender inden for de seneste 10 år og der er virkelig kommet knald på disse arrangementer, Dog er der nogle polterabend traditioner, der er værd at holde fast i, hvilket ville være mærkeligt andet, når man tænker på, at denne tradition stammer helt tilbage for 500 år før kristus fødsel fra Sparta! (En by-stat fra det gamle Grækenland.) Hvor man allerede dengang hyllede gommen med et festmåltid og skålede for gommen og hinanden.

Men nu er det jo ikke kun gommen, der skal giftes eller have en polterabend, så derfor har vi både inspiration til polterabender for mænd og polterabender for kvinder.

Hvad byder denne guide på?

Igennem denne guide, vil jeg komme med inspirationidéer og aktiviteter, samt rådgive så godt jeg kan om, hvilke ting man skal huske, at tage med i betragtning, når man planlægger en polterabend, samt kaste lys over, hvor man kan spare sig selv en masse besvær og få det maximale ud af dagen, der gerne skulle kunne ses tilbage på med stor glæde.

Dagen er en overraskelse

I langt de fleste tilfælde er polterabender planlagt som en overraskelse, hvilket gør at man lige skal være opmærksom på, at der er nogle ting, man er nød til at tage højde for i planlægningen.

Hvilke ting skal man være opmærksom på?

 • Husk at sikre at bruden/gommen ikke har andre planer på selve dagen (med mindre det er planer, de tror de skal, for at de ikke skal fatte mistanke) Det kunne være job, fritidsinteresse eller lignende ting, de allerede har planlagt.
 • Har det kommende brudepar børn eller venter bruden sig? – Er der så noget der skal tages højde for i den andledning?
 • Kræver dagens oplevelser noget specielt? Så som fodtøj, overtøj, mad, drikke etc, tjek listen igennem for dagen og se om der kunne være ting, der kunne være behov for at i tager jer af.
 • Hvis i laver en Facebook gruppe til planlægning af selve dagen, så husk at lave det som en hemmelig gruppe. så bruden og gommen ikke kan se gruppen. Der kan i lettere dele links til aktiviteter, dele dokumenter som regnskab, indbetaling, skema for dagen med mere, samt det er et glimrende sted at dele billeder og videoer efter polterabenden.
 • Hvis polterabenderne for både bruden og gommen afholdes samme dag, så er der flere og flere der lader dem krydse hinanden på en aktivitet, det kunne være hos en danselære eller cd indspildning, hvis det er noget i vil kaste jer ud af, så husk at planlægge tid, sted og rute dertil, samt hvordan forløbet skal være.

Hvem skal inviteres med til polterabend

I gamle dage var det traditionen tro, at det var gommens far der afholde et kæmpe festmåltid, hvor gommen blev sendt godt videre ind i ægteskabet, men denne tradition med en “Gentlemen’s dinner” har siden hen ændret sig, Så det ikke altid er faren der står for at arrangere denne fest, men at vi nu også ser “Best man” eller at vennerne går sammen i et lille festudvalg og igennem de sidste 40 år, så er det blevet normalt med en fest både for både brugen og gommen.

Hvem skal med til gommens polterabend?

 • Gommens far
 • Svigerfar
 • Brødre op brudens brødre
 • Onkler og fætre kommer lidt an på forholdet
 • Forlover
 • Nærmeste mandelige venner af brudeparret
 • Eventuelt enkelte mandelige kollegaer
 • Mandelige gæster der er inviteret med til brylluppet.

Hvem skal med til brudens polterabend?

 • Brudensmor
 • Svigermor
 • Søtre op gommens søstre
 • Tanter og kusiner kommer lidt an på forholdet
 • Nærmeste veninder af brudeparret
 • Eventuelt enkelte kvindelige kollegaer
 • kvindelige gæster der er inviteret med til brylluppet.

Polterabend budget

Når det kommer til budgettet for en Polterabend er der en del ting, at tage med i betragtning, der kan have udfald på prisen pr. deltager.

Typisk koster en polterabend mellem 700-1200 kroner pr deltager, der er dog polterabender med et deltager beløb på alt fra 500 kroner op til 2.000 kroner pr deltager. Denne priser er for mad, drikkelse og oplevelser under selve polterabend dagen og en eventuel bytur betaler deltagerne typisk selv udover.

 1. At der er betalt for den kommende bruden/gommen
 2. Hvor mange deltager? (Det har stor betydning for den endelige pris pr deltager)
 3. Skal mad og drikkelse for hele dagen/aftenen med i prisen?
 4. Skal der tilkøbes drikkelse på spisested/eventcenter?
 5. Har alle råd til at kunne være med på prisen?

Roller og fordeling

For mange kokke fordærver maden, er sikkert et ordsprog du har hørt før, hvilket helt klart gør sig gældende, når man planlægger en polterabend, derfor vil jeg anbefale, at hovedarrangøren af denne polterabend nedsætter et lille udvalg, der tager sig af planlægningen og derefter invitere resten af gæsterne.

Del gerne opgaverne imellem deltagerne i festudvalget efter kompetencer og mulige kontakter, der kan være brugbare. På den måde kan i hurtigere få planlagt hele dagen og have styr på alle detaljer.

Polterabend brunch og middag

Da de fleste polterabender starter om morgenen/formiddagen, så er det vigtigt med energi og at man tager højde for, at det er mange timer dette arrangement står på. Så derfor vil jeg lige byde ind med lidt vigtige råd, som vi ofte ser bliver glemt.

Brunch / Morgenmad

At starte dagen med Brunch eller sandwicher er ikke kun en hyggelig start på dagen, men det betyder også alle har fået lidt føde indenbords inden dagens udfordringer går igang. De fleste polterabender byder på en masse krævende aktiviteter, samt en masse alkohol, så der skal noget til for at modstå dagens opgaver.

Polderabend middag & aftensmad

Husk snacks i løbet af dagen, det kan være i form af sandwicher, pølsehorn, frugter skåret i skiver eller lidt chips og nødder.

Aftensmåltidet kan enten nydes på restaurant eller hjemme hos en af deltagerne, så man også måske kan få sig et lille bad inden maden efter en langdag med en masse fysisk aktivitet.

Drikkelse

Her ved jeg godt, at jeg ikke behøver at rådgive så meget, da vi i Danmark har tradition for, at have styr på drikkelsen til vores fester, så her vil jeg bare komme med et enkelt råd, hvilket er, at huske vandflasker, alt den aktivitet og alkohol kunne godt bruge en vandflaske eller to i løbet af dagen.

Spændende polterabend aktiviteter

Når det kommer til polterabend aktiviteter, så er der ufattelig mange muligheder, faktisk, så er der så mange muligheder, så jeg vil ikke engang kunne liste dem på siden her. Der kan dog være lidt forskel på aktiviteterne ud fra køn og ud fra hvilken samling af personer der skal være med på dagen.

Det skal være sjovt for alle

Inden man vælger aktiviteter og udfordringer dagens skal byde på, så er det en god idé lige at tænke på, at det skal være sjovt for alle. I gamle dage, var der tradition for, at det skulle være så vildt som overhoved muligt og nogen gange gik der næsten sport i, at det skulle være så ydmygende og grænseoverskridende som overhoved muligt. Heldigvis ser vi i dag, at der er meget mere fokus på, at det skal være sjov, festlig og hyggelig dag, hvor alle kan være med og som man kan se tilbage på med glæde.

Polterabend for kvinder

Polterabend cocktail kursus event

Cocktail kursus er en super hyggelig måde, at være sammen på, hvor man på bedste måde blander, social samvær, læring, underholdning i en verden af smag, teknik, historie og anekdoter.

SydhavsEvents tilbyder, at komme ud med sine cocktailbartenere og lave et kursus hjemme hos jer eller på ønskede lokation, hvilket gør det lidt lettere at planlægge dagen.

Sjove Polterabend Aktiviteter

Twister spillet kender de fleste nok fra børne udgaven, men der sker altså et eller andet med det spil, når det kommer over på en oppustelig hoppepude med kæmpe terninger. Denne aktivitet har over de sidste 4 år vist sig at være et kæmpe hit til de kvindelige polterabender.

Twisteren kan være i et bagagerum, så man let kan fragtes. Twisteren kan lejes her.

Vi kommer altså ikke uden om de gode gamle sumodragter, når vi snakker om polterabend aktiviteter, det er så skør en klassiker, at man bare ikke kan komme uden om dem. Mange har måske prøvet brydning i dem, men de kan bruges til så meget andet, blandt andet sumo-promille-stafet, hvor man løber et forhindringsløb med promillebriller på! – Og skal tilmed tilbage og skifte med den næste på holdet. Se videoen den taler for sig selv.

Sumodragterne kan lejes her

Sjove konkurrencer

Da mange polterabender har flere stops på ruten, så er det altid sjov med nogle små konkurrencer og udfordringer. Her anbefaler vi helt klart aktiviteter med promillebriller, da de ikke fylder så meget og let kan bruges til en ny udfordring ved hvert stop.

Hvis en enkelt eller 2 aktiviteter ikke er nok til jer, så har vi samlet nogle sjove løsninger med fokus på Polterabend for Kvinder

Polterabend for mænd

Polterabend tema, udklædning og pynt

Her kunne mændene helt klart godt lære af kvinderne! – Tit ser vi til gommens polterabend, at han bliver klædt ud i en kjole eller et kaninkostume, mens resten af mændende kun har almindelige tøj på. Her er jeg sikker på vi godt kan gøre mere ud af det, hvilket jeg vil komme med nogle bud på, som kan være med til at sætte lidt af stemningen på dagen!

Tema til gommens polterabend

Alt efter, hvilke ting man skal ud og prøve, så kan man tilpasse det i temaer, nogle af de mere populære temaer hos mændende er Cowboy Tema, hvor alle har cowboy hat på og måske et Patronbælte, hvor der passende kunne side shotflasker i!

Et andet tema, der dog ligger i en helt anden boldgade er James bond Tema eller Gentleman tema, hvilket er meget passende til kasino events, go-kart, gin og wiskey smagning.